Heia bortelaget

3050web bildeKom på kamp og stå med bortefansen, sier Glenn Andersen.

Vi får se da…

Dette med «Heia Bortelaget»-forening har levd

lenge i bl.a. Trondheim, der 15% av innbyggerne er studenter fra rundt omkring i landet. Lerkendal blir stadig vekk befolket av fotballfans som får moderklubben sin på besøk, eller som bare synes det er gøy at hvem som helst andre enn RBK vinner…

Selve FKHBLAL (Fanklubben Heia Bortelaget, av Lerkendal) ble stiftet i 1992, men praksisen har foregått iallfall siden tidlig på ’60-tallet. Kanskje enda lenger. Noen av dem møtte jeg på bortekampen mot Ranheim også, i 2013.

 

Men jeg har prøvd dette med «Heia Bortelaget» selv jeg, med ganske godt hell faktisk. Masse morsomme kamper med nye folk og nye opplevelser fra andre supprtergrupper med svært ulik kultur.

I sesongen 1996 spilte Nedre Pukerud IF på vårt kjære stadion mens det ble lagt kunstgress på Drammen Kommunale Fotballbane, Marienlyst.

I sesongen 1996 var vi stakkars Mjøndølinger ikke akkurat bortskjemt med høye jubelbrøl og stinn brakke.  Så jeg og noen kompiser fant ut at vi kunne se litt Eliteseriefotball på Nedre Eiker i alle fall, ved å gå inn med bortefansen på ståtribuna. Gjorde ikke så mye utav oss. Og blakka oss ikke på supportereffekter i alle regnbuens farger fra gang til gang. Men vi sto nå midt oppi der og var med på det som var gøy, mens vi krysset fingrene for en B på kupongen.

Vi sto der en tidlig vårdag med Kanarifansen, som jeg fortsatt holder som den supportergruppa i Norge som lager mest trøkk gjennom hele kampen uansett.

Tribunekulturen i Norge har utviklet seg ganske mye de siste 20 åra, og nettopp i LSK så var ultras-delen av Kanarifansen tidlig ute. Edru, inspirerende, morsomme og oppfinnsomme, og holdt både trøkk og stemning oppe i 2x45min.

Morsom kamp, som ble kronet med en fortjent borteseier.

Må legge til da; at 3050 og Ultras Dala viser mye av de samme taktene, og det er kjempemoro. Jeg synes det skjer mye bra med oppslutningen og med rammen rundt våre hjemmekamper. Men vi mangler en del medlemmer for å bli mange nok til å lage det sinnssyke «trøkket» som kan skremme vannet av motstandere, dommere og linjemenn. Og det går sikkert enda litt tid før M-feltet skjønner at de faktisk kan være med å svare «Vi er 3050 Mjøndalen!» når Herman legger opp til en smash… Men det kommer.

 

Vi sto der i mai '96 med Stabæk-fansen, som var ganske ferske i toppfotballen, og hadde lite å komme med av organisert tribuneliv.

Det mest minneverdige i den kampen var vel da G*dsets leiesoldat Jon Knudsen brakk beinet i en duell med Petter Belsvik. Bare det var jo verdt inngangspenga aleine følte jeg der og da. I ettertid har det vist seg at Jon Knudsen er en ganske sympatisk og artig kar, så fort han fikk av seg keepertrøya med Nedre Pukerud-logo på.

 

Midt i juli 1996 var også Start på besøk. Ikke kjent for de mest «egsodiske fænsan» kanskje, de satt vel mest på rompa på ståtribunen og spiste Hennig Olsen is, skygget for sola med den ledige hånden og nynnet inni seg på hver sin lille sjømannsvise… Det er i alle fall sånn jeg ser det for meg. Husker ingenting av selve opplevelsen. Vi dro vel uansett mest bort for å se Erik Mykland og Tore Andre «Totto» Dahlum.

Men jeg tror kanskje at minst èn av dem hadde karantene eller var skadet…

 

Eliteseriematch med Rosenborg på besøk på Nedre Eiker er alltid verdt et besøk. Så også i 1996, selv om "hjemmelaget" spilte i marineblått. Også her var det lite som minnet om tribunekultur. Skinnvest og karsk, og ingen som var noe særlige spente på utfallet.

Det skal sies at Kjernen på Lerkendal begynner å få sving på sakene de også riktignok, men det teller liksom ikke. Som Torgeir Bjarmann sa etter LSK-VIF på Åråsen forrige helg: «Rosenborg har jo akkurat begynt med supportere…»

Det var sikkert vanskelig for trønderne å mobilisere kraftig på tribunen i hver kamp på 1990- og 2000 tallet når alle seriekamper var å regne som treningskamper, og den eneste ordentlige spenninga de hadde var når Real Madrid og Dortmund var på besøk…

Bortekamp mot lille G*dset på Nedre Eiker intet unntak. Borteseier, skuldertrekk, og så hjem til Barteland for lett restitusjonstrening og en bøtte med kjeft fra Eggen.

 

Så bare kom, alle unionister. Hiv dere på sykkelen fra Krokstadelva og Solbergelva (er det egentlig noen fra Drammen?), og still dere på bortefeltet og se om Jerv-fansen har noe organisert tribuneliv som dere kan henge dere på. Vi skal skrike dere ut, og le av dere hele veien nedover langs ælva igjen.

Og Glenn Andersen skal vel få med seg akkurat like mange poeng som forrige gang han var på besøk for å «…bare hente poengene og så komme seg fortest mulig vekk fa Mjøndalen» Var det 3-0 han fikk i ræva den gangen? Med opprykksfavoritten IK Start? Jo jeg trur det var det. 

 

Asle Furevik, 3050web

primi sui motori con e-max